Gyakori kérdések

» Kaphatok előre "HET" számot?

Nem. A HET számot a tanúsító szakember is csak akkor kapja meg, ha az OÉNY (Országos Építésügyi Nyílvántartás) e -tanúsítás rendszerében hibátlanul és hiánytalanul feltölti az épület vagy épületrész kötelező energetikia számítását és mellékleteit. Tehát ha valaki azzal kecsegteti, hogy előre ad HET számot, akkor ott valami nincs rendben a tanúsítás körül.

» Az interneten sokkal olcsóbban hirdetnek tanúsítvány kiállítását. Miért ne ott rendeljem meg?!

A tanúsítvány szakszerű elkészítésének is vannak költségei. Nézzük csak a kiszállás költségeit, a beleölt munkaórákat, számítógépes programokat, mérőeszközöket és az adók befizetését. Ezen eszközök amortizációja, beszerzése a számítással töltött órák (mérnökórában) és járulékok is költséggel járnak amelyek a pár ezek forintos tanúsítási díjból nem fedezhetőek. Emiatt is már kétségessé vállik a tanúsítvány elkészítésének szakszerűsége és hitelessége. 

» Én interneten olcsó tanúsítványt rendeltem, nekem ez tökéletes. Mi bajom lehet belőle?! Az már nem az én felelősségem, ha hülyeség van beleírva.

De sajnos az ön felelőssége is. Számtalan esetben láttunk már olyat, hogy a tanúsítvány egy fals számítást tartalmazott, mert akkor gyorsan kellett a HET szám és olcsó volt. Ilyenkor  (ha nem is rögtön), de igen is az eladó felelőssége is, ugyan is ezek a tanúsítványok ellenőrzésen esnek átt. Ha nem jó valami, akkor az igaz, hogy azt a tanúsítót vonják felelősségre aki a tanúsíytványt kiállította, de ha  alakóházzal vagy lakással a későbbiekben valami probléma adódik, akkor a tanúsítványt a vevő fel fogja használni egy esetleges bírósági tárgyaláson és bizony a vevő el fogja mondani, hogy ő hitt a tanúsítványban lévő adatoknak és úgy tudta, hogy az adott épület a tanúsítványban lévő szerkezetekből épült. Ennek hatására akár a későbbiekben az eladó kértérítéssel is élhet az eladó felé, tehát egy olcsó szakszerűtlen tanúsítvány a végén sokba is kerülhet. 

» Hitel nélkül vásárlom a lakást/ lakóházat. Ekkor nem kell tanúsítvány. Ugye?

De kell tanúsítvány ilyenkor is. A redelet kimondja, hogy Adás-vétel és bérbe adás esetén kötelező. Nem tesz kivételt azzal, hogy valaki nem vesz fel rá hitelt.

» 50 nm alatti társasházi lakás esetén is kell tanúsítvány?

Igen  kell. Ugyan is a rendelet csak az 50nm  alatti építményeknek ad felmentést a  rendelet hatálya alól. Ebben az esetben az építmény maga a társasház, az pedig szinte biztos hogy több mint 50nm. Tehát egy 50nm alatti lakásra és a társasházban lévő 50nm alatti üzletre vagy irodára is kell tanúsítvány.